2014. április 8., kedd

Boccaccio 2.

Lehet-e értékes irodalmi mű az, ami csupán szórakoztatni akar? Ami nem akar bölcsességre, erényre nevelni, okítani?

7 megjegyzés:

  1. Talán épp ez a lényeg benne, mindenki (akkoriban ha volt rá módja és most is) tud olvasni olyan szakirodalmakat, rettenetesen unalmas száraz történeteket, aminek az 5. oldalán bealszunk. Talán épp ez a különlegessége, hogy semmi mást nem akar, csak szórakoztatni, hogy leüljünk és kikapcsoljunk. Nem kell foglalkozni semmivel, legalább arra a pár órácska erejéig, amíg olvasunk és elmerülünk valaki más, vagy mások bőrébe.
    Ennek ellenére szerintem a Dekameronnak, és más szórakoztató műveknek (persze van kivétel, de szerintem nem sok) is lehet bölcs gondolata, olyan mondása, vagy mottója, vagy nevezzük akárhogy, amiben van valami, ami túlmutat a szórakoztatáson.
    Szóval, szerintem ugyanolyan értékes lehet egy vicces, humoros könyv, mint egy unalmas, tömény, száraz mű. (Sőt...)

    VálaszTörlés
  2. Lehet hisz néha a vidámságot és szórakozást keressük és nem azt , hogy unalmas sorok untassanak folyton-folyvást és kioktassanak és tanítsanak.

    VálaszTörlés
  3. Lehet,sőt az lenne a legjobb ha még több lenne.Sok mű csak kioktat és töményen ecseteli a 'tanulságokat' és a mai fiatalság nem kiváncsi erre.Hisz arra ott vannak élet dolgai,azokból kell tanulni.Szóval szerintem igenis jó dolog ha egy irodalmi mű szórakoztat,nem csak okít!

    VálaszTörlés
  4. Persze. Egy könyvet az ember úgy vesz a kezébe, hogy szórakozni akar. Sokkal jobban ülünk le úgy olvasni egy fárasztó nap után ha tudjuk nemcsak valami unalmas,tanító/okító könyv vár ránk.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Szerintem lehet értékes irodalmi mű az is,amely csak a szórakozást biztosítja, hisz azt is lehet olyan formában közölni, úgy megfogalmazni, hogy lehet irodalmi értéke. Szerintem egy költő a saját szórakozására is írhat verset amúgy.

      Törlés